জামাই ষষ্ঠী স্পেশাল রেসিপি - Jamai Sasthi Special Traditional Bengali Recipe Chanar Payesh - Shampas Kitchen
সামনেই আসছে Jamai Sasthi, সেই উপলক্ষে আজ জামাই ষষ্ঠীর দ্বিতীয় পর্বে শম্পাস্ কিচেন চলে এসেছে আরও একটা নামকরা বাঙালি রান্নার রেসিপি নিয়ে। Jamai Sasthi Special Traditional Bengali Dessert Chanar Payesh Recipe. এর মধ্যে আজকে আমরা দেখে নেবো খুব সহজে করা যাবে এমন একটি Bengali Dessert Recipe Chanar Payesh বা ছানার পায়েস.
Chanar Payesh is a very famous traditional Bengali Sweet Dessert. Chana means paneer and payesh means milk kheer or milk pudding in Bengali Cuisine.
Ingredients For Chana:
Paneer / ছানা – 1 Litre of Milk
Lemon Juice / লেবুর রস / Vinegar
Ingredients for Chana Payesh
Milk / দুধ - 1 Ltr
Condensed Milk
Sugar / চিনি
Cardamom Seeds / এলাচের দানা
Crushed Cashew Nuts / কাজু বাদাম
Pistachios / পিস্তা বাদাম
Saffron / কেশর
How to make Chanar Payesh -
1. Take a Pan. Add 1 litre Milk. Bring it to boil and keep it stirring to avoid burning of milk.
2. Once milk comes to boil, use low flame and add lemon juice. Keep stirring until the milk become converted to solid from the whey. After that switch off the oven.
3. Take a bowl. Add some cold water in a bowl. Take a cotton cloth over the bowl. Pour this curdled milk to the cloth, wash and squeeze out all the whey water.
4. Now hangout the cloth covered chana for 30 minutes to remove extra water.
5. Now take again a pan and add 1 litre milk. Bowl the milk.
6. When milk will start bowling, use low flame and add condensed milk 200 ml, 1/2 Cup Sugar, crushed cashew nuts, pistachios and finally add chana or paneer. Continue stirring upto 5 minutes.
7. Switch off the oven. Let it cool and chanar payesh is ready to serve.
সামনেই আসছে Jamai Sasthi, সেই উপলক্ষে আজ জামাই ষষ্ঠীর দ্বিতীয় পর্বে শম্পাস্ কিচেন চলে এসেছে আরও একটা নামকরা বাঙালি রান্নার রেসিপি নিয়ে। Jamai Sasthi Special Traditional Bengali Dessert Chanar Payesh Recipe. এর মধ্যে আজকে আমরা দেখে নেবো খুব সহজে করা যাবে এমন একটি Bengali Dessert Recipe Chanar Payesh বা ছানার পায়েস.
Chanar Payesh is a very famous traditional Bengali Sweet Dessert. Chana means paneer and payesh means milk kheer or milk pudding in Bengali Cuisine.
Ingredients For Chana:
Paneer / ছানা – 1 Litre of Milk
Lemon Juice / লেবুর রস / Vinegar
Ingredients for Chana Payesh
Milk / দুধ - 1 Ltr
Condensed Milk
Sugar / চিনি
Cardamom Seeds / এলাচের দানা
Crushed Cashew Nuts / কাজু বাদাম
Pistachios / পিস্তা বাদাম
Saffron / কেশর
How to make Chanar Payesh -
1. Take a Pan. Add 1 litre Milk. Bring it to boil and keep it stirring to avoid burning of milk.
2. Once milk comes to boil, use low flame and add lemon juice. Keep stirring until the milk become converted to solid from the whey. After that switch off the oven.
3. Take a bowl. Add some cold water in a bowl. Take a cotton cloth over the bowl. Pour this curdled milk to the cloth, wash and squeeze out all the whey water.
4. Now hangout the cloth covered chana for 30 minutes to remove extra water.
5. Now take again a pan and add 1 litre milk. Bowl the milk.
6. When milk will start bowling, use low flame and add condensed milk 200 ml, 1/2 Cup Sugar, crushed cashew nuts, pistachios and finally add chana or paneer. Continue stirring upto 5 minutes.
7. Switch off the oven. Let it cool and chanar payesh is ready to serve.